4.8.13

Robotklauw kijkt televisie

Verzamelaar van moderne kunst Bert Kreuk: 'kunst is meer dan een reflectie van de werkelijkheid'.*


Wat een quatsch! Mijn kunst reflecteert mijn werkelijkheid, hoe kan ze dan nog meer zijn?

Kreuk is een beetje onbeholpen. Kreuk bedoelt nabootsing, en niet reflectie, wat een diepere (en iets andere) betekenis heeft.

Overigens, nabootsen is wat alle kunst doet - zij het een innerlijke, zij het een uiterlijke werkelijkheid. Kunst is dus nooit meer dan een nabootsing en kan al helemaal nooit meer zijn dan de werkelijkheid die het nabootst.

Kreuk bedoelt wellicht dat kunst als nabootsing een eigen werkelijkheid schept, of dat kunst een diepere bedoeling lijkt te hebben. Oftewel, dat kunst zich in onze eigen werkelijkheid binnendringt en die uitbreidt.

En vergeet niet dat wij onze eigen werkelijkheid in ons hoofd scheppen. Er bestaat objectief gezien geen werkelijkheid, behalve dan wat wij in ons hoofd hebben zitten.

Zo zien we: laat nooit de verzamelaar kunst definiëren. De verzamelaar heeft hele andere doeleinden dan de kunstenaars die hij/zij verzamelt.

Noot*: Robotklauw zag iets op televisie enige tijd geleden ergens in 2013, over Kreuk die goede maatjes was met een museumdirecteur. Kreuk scheen ook het imbeciele paasei van Koons voor Boijmans aangeschaft te hebben, wat daar de ingang van het gebouw staat te verzieken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten